Szukaj

Cookie Policy
The portal Vatican News uses technical or similar cookies to make navigation easier and guarantee the use of the services. Furthermore, technical and analysis cookies from third parties may be used. If you want to know more click here. By closing this banner you consent to the use of cookies.
I AGREE
JUTRZNIA PO LACINIE
Ramówka Podcast
Na misjach w Sudanie Na misjach w Sudanie  (Krzysztof Zębik MCCJ.)

16 marca: Dzień Modlitwy, Postu i Solidarności z Misjonarzami

W II niedzielę Wielkiego Postu, 16 marca, pod hasłem: „Misjonarze dzielą się nadzieją", obchodzony jest Dzień Modlitwy, Postu i Solidarności z Misjonarzami. Tego dnia wspieramy zarówno duchowo, jak i materialnie polskich misjonarzy oraz misjonarki.

Od 2006 roku Dzieło Pomocy „Ad Gentes" Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji organizuje w II niedzielę Wielkiego Postu Dzień Modlitwy, Postu i Solidarności z Misjonarzami, zwany inaczej Niedzielą „Ad Gentes". W tym roku duszpasterskim Dzień ten przypada 16 marca i towarzyszy mu hasło: „Misjonarze dzielą się nadzieją". 

Misjonarze - pielgrzymi nadziei

„Misjonarki i misjonarze, głoszący światu Dobrą Nowinę o zbawieniu, są pielgrzymami nadziei. Niosąc Chrystusa tym, którzy Go nie znają, wzbudzają nadzieję w sercach jej pozbawionych. Idą z nadzieją lepszej przyszłości do smutnych i zrozpaczonych, którym brakuje nadziei z powodu cierpień i niedostatków, niesprawiedliwości, wykluczenia i krzywdy. Misjonarze poprzez dzieła miłości wzbudzają nadzieję na lepsze jutro w sercach dzieci i młodzieży, rodziców, chorych i niepełnosprawnych, bezrobotnych, bezdomnych, wygnańców i migrantów oraz seniorów. Dzielą się z tymi, do których zostali posłani przez Kościół największą nadzieją – nadzieją szczęśliwej wieczności, jaką jest Chrystus. +Ja jestem zmartwychwstaniem i życiem, kto we Mnie wierzy choćby i umarł żyć będzie. A każdy kto żyje i wierzy we Mnie, nie umrze na wieki+ (J 11, 25-26)"  – czytamy w zapowiedzi Dzieła Pomocy „Ad Gentes".

Modlitwa w intencji misjonarek i misjonarzy

Na ten Dzień bp Jan Piotrowski, przewodniczący Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji, wystosował specjalny komunikat. „Misjonarze są dziedzicami Bożej nadziei – nie tylko tej, która dotyczy lepszego, bardziej sprawiedliwego i bezpiecznego świata. Oni niosą ludziom nadzieję zbawienia i umacniają w przekonaniu, że ostatecznie dobro zawsze zwycięża" – napisał. Dodał zarazem: „Będąc solidarnymi z misjonarkami i misjonarzami z Polski nie tylko w tym dniu, ale stale, ukazujemy Kościół – naszą wspólnotę wiary – jako znak nadziei w świecie. Jesteśmy wspólnotą misyjną, która ma do ofiarowania światu nadzieję, tak bardzo mu potrzebną. Nadzieją, którą dzielimy się z innymi, jest Chrystus".

Przewodniczący Komisji KEP ds. Misji podziękował również wszystkim zaangażowanym w pomoc na rzecz misji oraz zachęcił do modlitwy w intencji misjonarzy, misjonarek oraz powołań misyjnych. 

140 projektów pomocowych

Dzieło Pomocy „Ad Gentes”, agenda Komisji Konferencji Episkopatu Polski ds. Misji, od 2005 roku pomaga misjonarkom i misjonarzom z Polski na placówkach misyjnych. W kraju prowadzi animację i formację misyjną wiernych, angażując zwłaszcza dzieci i młodzież w inicjatywy misyjne. Każdego roku Dzieło dofinansowuje ok. 140 projektów pomocowych, zgłaszanych przez misjonarzy z całego świata. Są to dzieła ewangelizacyjne, medyczne, charytatywne i edukacyjno-opiekuńcze.

Dzieło Pomocy „Ad Gentes”/ BP KEP

Dziękujemy, że przeczytałaś/eś ten artykuł. Jeśli chcesz być na bieżąco zapraszamy do zapisania się na newsletter klikając tutaj.

16 marca 2025, 08:30
Prev
March 2025
SuMoTuWeThFrSa
      1
2345678
9101112131415
16171819202122
23242526272829
3031     
Next
April 2025