Шукати

Папа: суспільство акцентує на насильстві слів, ми йдемо за тихим словом, яке спасає

Боже слово притягає нас до Бога та посилає до інших, воно пробуджує покликання та спонукає до місії. На цьому наголосив Папа Франциск у своїй проповіді з нагоди Неділі Божого слова.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

«Це сила, яка притягає до Бога, як це сталося з молодими рибалками, враженими словами Ісуса, і це сила, яка посилає до інших, як у випадку з Йоною, який вирушає до тих, що були далекими від Господа», – сказав Папа Франциск, коментуючи біблійні читання, що прозвучали під час Святої Меси, яку він у неділю, 21 січня 2024 р., очолив у базиліці Святого Петра у Ватикані з нагоди Неділі Божого слова, вказуючи на Боже слово, як на те, що вивільняє силу Святого Духа. Під час Євхаристійного богослужіння двоє мирян були поставлені у читці, а дев’ятеро – у катехитів. Всі учасники богослужіння отримали в подарунок примірники спеціального видання Євангелії від Марка.

Спонукувані до місії

Коментуючи євангельську розповідь про покликання учнів на березі Тиверіадського озера, Святіший Отець зазначив, що також і «на берегах нашого життя», поряд із «човнами родичів і сітями праці», Боже слово пробуджує Ісусове покликання. «Він кличе нас відплисти разом з Ним на глибінь заради інших. Так, Боже слово пробуджує місію, робить нас посланцями і свідками Бога для світу, переповненого словами, але спраглого цього Слова, яке він часто ігнорує», – сказав проповідник, підкреслюючи, що ми не можемо обійтися без Божого слова, без «його лагідної сили, що немов у діалозі, торкається серця, закарбовується в душі, оновляє її Ісусовим миром, що робить неспокійними заради інших». І приклад «Божих друзів», тобто, святих, показує, що «для всіх вирішальним було Боже слово».

«Але чому те саме не відбувається з багатьма з нас? […] Можливо тому, що, як показують ці свідки, треба не бути "глухими" до Божого слова. В цьому полягає наш ризик: перевантажені тисячами слів, ми також пропускаємо повз себе Боже слово: чуємо його, але не слухаємо; слухаємо, але не зберігаємо; зберігаємо, але не дозволяємо йому спровокувати нас, щоб змінитися. Передусім ми його читаємо, але не молимося, тоді як "читання Святого Письма повинно супроводжуватися молитвою, щоб встановлювався діалог між Богом і людиною"»,  – мовив Папа, цитуючи догматичну конституцію «Dei Verbum».

Залишити і піти за Ним

Тож Святіший Отець заохотив вивільнити місце для Ісусового слова, й тоді з нами «станеться те, що й з першими учнями», які «залишили сіті та пішли за Ним». Залишити і піти. Щодо першого, то проповідник зазначив, що нам часто дуже важко полишити наші гарантії та звички. «Але той, хто перебуває у контакті з Божим словом, зцілюється від пут минулого, бо живе слово по-новому осмислює життя, зцілює навіть поранену пам'ять, прищеплюючи пам'ять про Бога та Його діла для нас», – сказав він, додаючи, що подібно як апостолів воно спонукало залишити щоденну рутину, так і в нас воно оновлює віру, «очищаючи її та звільняючи від багатьох домішок, повертаючи її до витоків, до джерельної чистоти Євангелія». А далі Папа зазначив, що учні пішли за Ісусом, бо Його слово, «визволяючи від тягарів минулого і теперішнього, сприяє зрілості в істині та любові: воно оживляє серце, розворушує його, очищає від лицемірства і сповнює надією».

«Браття й сестри, нехай же Неділя Божого слова допоможе нам з радістю повернутися до джерела віри, яка народжується зі слухання Ісуса, Слова живого Бога. У той час, коли постійно говоримо і читаємо слова про Церкву, нехай допоможе нам наново відкривати для себе Слово життя, яке звучить у Церкві! Інакше ми більше говоримо про себе, ніж про Нього, і дуже часто в центрі залишаються наші власні думки і проблеми, а не Христос з Його словом. Повернімося до джерел, щоб запропонувати світові живу воду, якої він не знаходить; і в той час, як суспільство та соціальні мережі акцентують увагу на насильстві слів, тримаймося лагідності Божого слова, яке спасає, яке є тихим, не здіймає галасу, а входить у серце», – закликав проповідник.

21 січня 2024, 10:51