Шукати

Папа: влада – це служіння, влада без служіння – диктатура

Ісус доручив святому Петрові ключі Божого Царства не для того, щоб впускати невелику кількість обраних, але щоб допомагати всім знаходити до нього дорогу. На це вказав Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній» в день свята на честь Небесних покровителів Риму.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ - Ватикан

Після Святої Меси в урочистість святих апостолів Петра і Павла, в суботу, 29 червня 2024 р., Папа Франциск ще раз зустрівся з вірними. Опівдні він очолив з вікна Апостольського палацу у Ватикані проказування молитви «Ангел Господній». У своїх роздумах перед цим він поділився деякими думками про Христові слова, сказані святому Петрові: «Я дам тобі ключі Царства Небесного». Святіший Отець зазначив, що ми часто бачимо, як цього апостола зображають з ключами в руках. Вони символізують «служіння влади, яке Ісус йому довірив для служіння всій Церкві», бо «влада – це служіння», в іншому випадку йтиметься про диктатуру.

Покликання допомагати ввійти

Папа відразу підкреслив, що потрібно правильно розуміти ці слова. Йдеться про ключі від Царства, яке Ісус описував «не як сейф чи броньовану кімнату», але як зернятко, цінну перлину, захований скарб, дрібку закваски, тобто, «щось цінне та багате, але одночасно невелике, непоказне». Й для того, щоб досягти його, «не потрібно активувати механізми безпеки чи дверні замки, але розвивати чесноти, як терпеливість, уважність, постійність, смирення». «Тому місія, яку Ісус доручає Петру, полягає не в тому, щоб зачинити двері дому, дозволивши увійти лише кільком обраним гостям, а в тому, щоб допомагати всім знаходити вхід, зберігаючи вірність Євангелію Ісуса», – наголосив Наступник святого Петра.

У покорі та чесності перед Богом

За словами Папи, святий Петро вірно виконував це завданням протягом усього свого життя, аж до мучеництва, спочатку на собі, «не без труднощів і падінь», відчувши «радість і свободу, що народжуються із зустрічі з Господом». Бо він перший, щоб відчинити двері Ісусові, повинен був навернутися, що не було легко. «Петро отримав ключі Царства не тому, що був досконалим, – він був грішником, – а тому, що був смиренним і чесним, а Отець дав йому щиру віру. Тому, покладаючись на Боже милосердя, він зміг, як йому було доручено, підтримувати і зміцнювати своїх братів», – сказав Святіший Отець.

29 червня 2024, 12:05

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >