Шукати

Папа: Ісус дозволяє доторкатися до Себе і не боїться контакту з нами

Роздумуючи в своїй недільній катехизі над двома чудами Ісуса, які відбулися через контакт Ісуса з особами, що вважалися «нечистими», Папа Франциск наголосив на тому, що ми потребуємо Церкви й суспільства, які нікого не виключають, а приймають всіх, не навішуючи ярлики.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

На сторінках Євангелії від Марка зустрічаємо епізод, який розповідає про два чуда Ісуса, пов’язані між собою. У той час, коли Ісус прямує до дому Яіра, одного з начальників синагоги, бо його донька тяжко хвора, дорогою до Його одягу торкається жінка, хвора на кровотечу, і Він зупиняється, щоб зцілити її. Тим часом повідомляють, що дочка Яіра померла, але Ісус не зупиняється, Він заходить у дім, входить до кімнати дівчини, бере її за руку і піднімає, повертаючи її до життя. Коментуючи цей епізод перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 30 червня 2024 р., Папа Франциск звернув увагу на те, що обидва оздоровлення відбуваються через фізичний контакт: жінка торкається одягу Ісуса, Який, у свою чергу, бере дівча за руку.

Бог не займається сегрегацією

Як пояснив Святіший Отець, ці «дотики» в цьому контексті вказують на одну дуже важливу річ. Справа в тому, що в тодішньому релігійному розумінні контакт з кров’ю робив людину ритуально нечистою, нечистим також вважалося бездиханне тіло. А тому дотик до них означав самому «занечиститися». «Натомість Ісус дозволяє доторкнутися до Себе і не боїться доторкнутися. Ще перед фізичним оздоровленням Він піддає сумніву хибне релігійне переконання, згідно з яким Бог відокремлює чистих по один бік, а нечистих – по інший. Натомість Бог не робить цього поділу, бо всі ми є Його дітьми, а нечистота походить не від їжі, хвороби чи навіть смерті, а від нечистого серця», – підкреслив Наступник святого Петра.

Бог, Який бере за руку

Як наголосив далі Папа, перед обличчям страждань тіла та духа, ран душі чи ситуацій, які розчавлюють нас, а навіть і перед обличчям гріха, «Бог не тримає дистанцію, не соромиться нас, не судить», а навпаки, «Він наближається, щоб дозволити доторкнутися до Нього і щоб доторкнутися до нас». Він «завжди бере нас за руку», щоб сказати: «Сину, донько, встань».

«Закарбуймо в своєму серці образ, який нам вручає Ісус: Бог є тим, Хто бере тебе за руку і піднімає, тим, Хто дозволяє торкнутися до Нього твоєму болеві й доторкається до тебе, щоб зцілити тебе і заново дарувати тобі життя. Він нікого не дискримінує, бо любить усіх», – закликав Святіший Отець, пропонуючи також замислитися над тим, чи ми віримо саме в такого Бога, чи дозволяємо Йому доторкнутися до нас Його словом і Його любов’ю. І чи наслідуємо Його в стосунках з ближніми, а чи тримаємо дистанцію та навішуємо етикетки на людей на основі наших вподобань?

«Браття і сестри, пригляньмося до Божого серця, бо ми потребуємо, щоб Церква та суспільство були Церквою і суспільством, які нікого не виключають, які нікого не вважають “нечистим”, щоб кожен, з його історію, знайшов прийняття та любов без ярликів та упереджень», – заохотив Папа Франциск, закликавши молитися в цьому намірі до Пречистої Діви Марії.

30 червня 2024, 12:06

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >