Шукати

Папа: Ісус – живий хліб, що втамовує голод надії та спрагу спасіння

Під час недільної зустрічі з молільниками Папа Франциск поділився думками про те, що ми повинні споглядати з подивом і з вдячністю на дар Пресвятої Євхаристії, в якому Сам Ісус приходить, щоб втамувати наш голод, який відчуваємо не в шлунку, а в серці.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

У шостій главі Євангелії від Івана читаємо, як Ісус каже: «Я хліб живий, який зійшов із неба». Як зауважив Папа Франциск перед проказуванням молитви «Ангел Господній» у неділю, 18 серпня 2024 р., Божий Син, промовляючи до натовпу, ототожнює Себе з «найзвичайнішою щоденною поживою». Однак, серед тих, хто це чув, деякі почати сперечатися, мовляв, як це Ісус може дати їсти своє тіло. «Також і ми сьогодні поставімо собі це питання, але з подивом і вдячністю», – заохотив Наступник святого Петра римлян і паломників, які опівдні зібралися на площі Святого Петра у Ватикані, ділячись деякими думками саме про зчудування та вдячність за чудо Пресвятої Євхаристії.

Пожива надії

Як зауважив Святіший Отець, ставимо це запитання з подивом, бо Ісусові слова нас вражають. «Небесний хліб – це дар, який перевищує будь-які очікування», – сказав він, зауваживши, що той, «хто не збагнув Ісусового стилю», залишається в підозрах: здається неможливим, ба більше, нелюдяним їсти тіло іншої людини. Натомість, за словами Папи, йдеться про людяність Спасителя, «про Його життя, принесене в жертву, щоб живити наше». Й це веде нас до вдячності, бо «розпізнаємо Ісуса там, де Він стає присутнім задля нас і разом з нами». «Христос, справжня людина, добре знає, що для того, щоб жити, треба їсти. Але Він також знає, що цього недостатньо. Помноживши земний хліб, Він готує ще більший дар: Сам стає справжньою їжею і справжнім питтям», – мовив Наступник святого Петра, підносячи подяку Господу Ісусові та підкреслюючи, що небесний хліб – це Божий Син, Який втілився задля нас, і ця пожива дуже потрібна, бо «втамовує голод надії, голод любові, голод спасіння, який усі ми відчуваємо не в шлункові, але в серці».

Запорука сопричастя

«Ісус піклується про найбільшу потребу: Він спасає нас, назавжди живлячи наше життя Своїм життям. Завдяки Йому ми можемо жити в сопричасті з Богом і між собою», – вів далі Папа, підсумовуючи, що «живий і справжній хліб» не є чимось магічним, що в одну мить вирішує всі проблеми, це «Христове Тіло, що дає надію вбогим і перемагає зухвальство тих, хто жирує за їхній рахунок». Тож Святіший Отець заохотив замислитися над тим, чи відчуваємо голод і спрагу спасіння, чи вміємо зчудуватися перед чудом милосердя, приймаючи Святе Причастя. «Молімося разом до Пречистої Діви Марії, щоби Вона допомогла нам прийняти небесний дар у знакові хліба», – закликав він, розпочавши проказування молитви «Ангел Господній».

18 серпня 2024, 12:13

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >