Шукати

Папа до монахів: будьте даром для Бога, щоб бути даром Бога

Під час Другої світової до Абатства Монтеверджіне, що на півдні Італії, таємно привезли Туринську Плащаницю, щоб оберегти її від загрози бомбардування. «Це прекрасний образ вашого основного покликання: зберігати образ Христа в собі, щоб показувати його своїм братам і сестрам», – сказав Папа Франциск, приймаючи на аудієнції спільноту цього абатства.

Світлана Духович – Ватикан

Монахи, «які фізично далекі від світу, але духовно близькі до його проблем і тривог», можуть стати для тих, кого зустрічають, «живим і красномовним знаком Божої присутності». На цьому наголосив Папа Франциск, приймаючи на аудієнції у понеділок, 13 травня 2024 р., спільноту Абатства Монтеверджіне, розташованого в провінції Авелліно, що в південноіталійському регіоні Кампанія, з нагоди відзначення 900 річниці його заснування.

Заснування абатства

Бенедиктинське Абатство Монтеверджіне було засновано 1124 року святим Ґульєльмом з Верчеллі. Верчеллі розташоване на півночі Італії, а на півдні півострова він опинився тому, що звідти планував здійснити паломництво до Єрусалима. Цей задум йому не вдалося здійснити, і він оселився у безлюдному місці на одній з вершин гірського хребта, що над Авелліно. Там він провів кілька років відлюдницького життя, побудувавши з допомогою місцевих мешканців невеликий будинок. Пізніше до нього приєдналося кілька учнів, серед яких були і священики, які будували келії і брали участь у будівництві церкви на честь Пречистої Діви Марії, а згодом і монастиря, що отримав назву Монтеверджіне (“monte” - з італ. “гора”, “Vergine” - “Діва”).

Ставити молитву понад усе

Звертаючись до спільноти абатства, Святіший Отець підкреслив, що церква, яку побудував їхній засновник, була покликана стати «центром молитви, євангелізації та милосердя». Для того, щоб пояснити ці слова, Папа процитував й прокоментував вислів святого Августина: «Esto donum Deo ut sis donum Dei», що з латинської означає «Будьте даром для Бога, щоб бути даром Бога».

Він пояснив, що «бути даром для Бога» – це сенс чернечого покликання, «яке в основу кожної дії ставить Божу справу, тобто молитву», яку святий Бенедикт радив ставити понад усе інше. Папа пригадав, що до санктуарію Монтеверджіне прибувають на молитву численні паломники, а їх вітає ікона Божої Матері, «готова збирати сльози і молитви, показуючи всім на колінах Дитятко Ісуса, Сина Божого, що став людиною». Стати “даром для Бога”, як зазначив Святіший Отець, означає молитися, щоб, подібно до Богородиці, «показувати всім, кого зустрічаємо, Господа, присутнього у наших серцях».

Ставати живим знаком Божої присутності

Наступник святого Петра пригадав також, що під час Другої світової до Абатства Монтеверджіне таємно привезли Туринську Плащаницю, щоб її там зберігати і почитати, оберігаючи від загроз, пов’язаних із бомбардуваннями. «Це теж прекрасний образ вашого основного покликання: зберігати образ Христа в собі, щоб мати можливість показати його своїм братам і сестрам», – наголосив він.

Коментуючи другу частину вислову святого Августина, – бути “Божим даром”, – Папа зазначив, що для спільноти абатства це означає «щедро дарувати себе тим, хто приходить до святині, щоби, приступаючи до Таїнств Євхаристії та Примирення, вони могли відчути себе, через увагу і молитву, прийнятими і занесеними під покров Божої Матері».

Він також підкреслив, що будучи монахами, «які фізично далекі від світу, але духовно близькі до його проблем і тривог», вони можуть стати для тих, кого зустрічають, «живим і красномовним знаком Божої присутності». «Тому, дорогі брати, закликаю вас не піддаватися спокусі підлаштовуватися до ментальності і стилю світу, а дозволяти Богові постійно преображати вас, відновлюючи ваші серця і зростаючи в Ньому (пор. Рим 12, 2), щоб ті, хто приходить до вас у пошуках світла, не були розчаровані», – закликав він.

13 травня 2024, 16:50