Kërko

Cookie Policy
The portal Vatican News uses technical or similar cookies to make navigation easier and guarantee the use of the services. Furthermore, technical and analysis cookies from third parties may be used. If you want to know more click here. By closing this banner you consent to the use of cookies.
I AGREE
Musica sull'Acqua (Water Music) - SUITE n°3 in RE Maggiore
Programe Podcast
San Germano, BAV Vat. lat. 3767, f. 57v San Germano, BAV Vat. lat. 3767, f. 57v

Më 28 maj kalendari kujton Shën Gjermanin, ipeshkëv

Jetoi si oshënar, derisa u shugurua meshtar. Fillon kështu misioni i Shenjtit, i cili themeloi në Paris kuvendin me famë, Saint-Germain-des-Pres, (Sen Zhermé de Prè) një nga qendrat më të rëndësishme të përshpirtërisë benediktine e vend sugjestiv i Parisit modern. Mori pjesë në disa nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së Kishës në Francë: në Koncilin e Turit në vitin 567 dhe në Koncilët Kishtare të Parisit

R.SH. - Vatikan

Shën Gjermani jetoi në kohën e Merovingëve. Kishte si mik dhe biograf poetin e fundit të madh latin, Venanzio Fortunato. Luajti një rol vendimtar në konsolidimin e Kishës dhe monarkisë në Francë.

Shën Gjermani ipeshkëv lindi në vitin 496 pranë qytetit francez Autun. Bir i padëshiruar i një gruaje, që nuk e deshi kurrë, Gjermani nuk pati fëmijëri të lumtur. Jetoi pa ngrohtësi e miqësi, si eremit, derisa ipeshkvi i Autun-it, Agripini, e thirri pranë vetes duke e shuguruar diakon e më pas meshtar. Fillon kështu misioni i Shenjtit, i cili themeloi në Paris kuvendin me famë, Saint-Germain-des-Pres, (Sen Zhermé de Prè) një nga qendrat më të rëndësishme të përshpirtërisë benediktine e vend sugjestiv i Parisit modern. 

Shenjti mori pjesë në disa nga ngjarjet më të rëndësishme të historisë së Kishës në Francë: në Koncilin e Turit në vitin 567 dhe në Koncilët Kishtare të Parisit. Njihet edhe si autori i dy letrave me vlerë të veçantë për njohjen e liturgjisë galikane.  Sipas traditës, një ditë Shën Gjermani, tashmë ipeshkëv, i dha urdhër njërit nga sekretarët e tij t’i shkruante mbi kokën e krevatit datën: “28 maj!”.

Askush nuk e dinte ç’ kuptim kishte kjo datë, derisa një vit më pas, pikërisht më 28 maj, ipeshkvi shenjt mbylli sytë përgjithmonë, për t’u varrosur në Kapelën e Shën Sinforianit pranë kishës së abacisë, në një varr të dekoruar, rreth viteve 635, nga Shën Eligji këshilltar i mbretit Dagoberti. Më pas reliket e tij u mbartën, në prani të Karlit të Madh e të përfaqësuesve më në zë të klerit, në Kishën e Shën Gjermen-Vieu, që u bë qendër shtegtimesh e vend mrekullish.

28 maj 2024, 10:05
Prev
April 2025
SuMoTuWeThFrSa
  12345
6789101112
13141516171819
20212223242526
27282930   
Next
May 2025
SuMoTuWeThFrSa