Шукати

2023.12.26 Angelus 2023.12.26 Angelus  (Vatican Media)

Папа: через насіння жертви мучеників Господь і сьогодні творить чуда

Про значення мучеництва, як свідчення, що проростає та приносить плоди, також і в серцях супротивників, говорив Папа Франциск перед молитвою «Ангел Господній», яку він очолив з нагоди свята святого Стефана.

о. Тимотей Т. Коцур, ЧСВВ – Ватикан

Сьогодні, як і в перші віки християнства, засів жертви мучеників проростає та приносить плоди, бо Бог через них і далі чинить чуда та перемінює серця. Так Папа Франциск підсумував свої роздуми, якими він поділився перед проказуванням молитви «Ангел Господній» разом з римлянами, прочанами та туристами, які 26 грудня 2023 р., в другий день різдвяних свят зібралися опівдні на площі Святого Петра у Ватикані, адже в Італії цей день є вихідним.

Промовляючи з вікна Апостольського палацу, Святіший Отець підкреслив, що вшанування відразу після Різдва пам’яті першого мученика святого Стефана не є випадковим. Про це мучеництво розповідає Книга Діянь, яка описує Стефана як мужа з доброю репутацією, що звершував служіння милосердної любові у громаді. І саме з огляду на цю «великодушну послідовність», як зауважив Наступник святого Петра, він не може не дати свідчення тому, що має найціннішого, тобто, «вірі в Ісуса», що викликає гнів переслідувачів, які його каменують. А сталося це перед очима Савла, що виконував роль «гаранта» виконання засуду.

Насіння благодаті

«Задумаймося на хвилинку над цією сценою: Савло і Стефан, переслідувач і переслідуваний. Між ними, здається, непрохідна стіна, така ж тверда, як фундаменталізм молодого фарисея і як каміння, кинуте в засудженого на смерть. Однак, попри те, що здається на поверхні, є також щось велике, що їх об'єднує: через свідчення Стефана Господь, насправді, вже готує в серці Савла, невідомо для нього самого, навернення, яке приведе його до того, що він стане великим апостолом», – сказав Папа, підкреслюючи, що Стефанове служіння, його молитви, звіщення віри та прощення в хвилину смерті «не є даремними», хоч і може здаватися, що закінчилися нічим. Бо його жертва стала насінням, яке, «вкинуте в протилежному від каміння напрямку», посіялося в грудях його найжорстокішого супротивника.

Вірність не є даремною

Як зауважив далі Святіший Отець, через дві тисячі років після цих подій бачимо, що переслідування тривають. Також і сьогодні є багато тих, які «страждають і вмирають через те, що свідчать Ісуса», не бракує тих, хто зустрічається із труднощами на різних рівнях через те, що «поводиться послідовно з Євангелієм», хто «кожного дня докладає зусилля для того, щоб без галасу залишатися вірним своїм добрим обов’язкам, у той час, як світ висміює це та проповідує щось інше».

«Може здаватися, що ці брати й сестри також зазнали невдачі, але сьогодні ми бачимо, що це не так. Зараз, як і тоді, насіння їхніх жертв, яке, здавалося, загинуло, проростає і приносить плоди, бо Бог через них і далі творить чудеса, змінює серця і спасає людей», – сказав Папа, пропонуючи замислитися над тим, чи ми цікавимося та молимося за тих, хто в різних частинах світу також і сьогодні страждає та вмирає за віру, та чи стараємося свідчити Євангеліє, вірячи, що насіння добра принесе плоди, навіть якщо й не побачимо негайних результатів. «Нехай же Марія, Цариця мучеників, допоможе нам свідчити Ісуса», – побажав Святіший Отець.

Подяка та заохочення

Після проказування молитви «Ангел Господній» Папа звернувся до присутніх із побажаннями «миру та добра, що випливає з Господнього Різдва». «Користуючись нагодою, хочу подякувати всім, хто надіслав мені святкові побажання з Риму та з багатьох куточків світу. Дякую насамперед за ваші молитви! І надалі моліться за Папу! Бо це потрібно», – попросив він, а перед тим, як попрощатися, заохотив присутніх на площі зупинитися на молитву перед вертепом. «Розглядаючи статуї, ви побачите в їхніх обличчях і поставі спільну рису: благоговіння. Ви побачите здивування, яке переростає в поклоніння. Дозвольмо, щоб і нас вразив благоговійний трепет перед народженням Господа. Бажаю вам, щоб ви зберегли це в собі: зачудування, яке переростає в поклоніння», – мовив Святіший Отець.

26 грудня 2023, 12:13

«Ангел Господній» – це молитва, яка тричі проказується кожного дня на спомин вічного таїнства Втілення: в 6-й годині ранку, опівдні та ввечері, приблизно о 18-й. В цей час, зазвичай, звучить церковний дзвін. Її назва походить з перших слів «Ангел Господній благовістив Пречистій Діві Марії…». Вона полягає в короткому прочитанні трьох простих текстів про таїнство Втілення Ісуса Христа та проказуванні молитви «Радуйся, Маріє»\«Богородице Діво». Цю молитву в неділі та свята Папа проказує на площі Святого Петра. Перед цим Папа також виголошує коротке повчання на основі біблійних читань. Після неї Святіший Отець вітає прочан.

Від Пасхи до П’ятидесятниці проказується молитва «Царице Неба», що є молитвою на згадку про Воскресіння Ісуса Христа. В східній традиції у пасхальний період проказують дев’яту пісню Канону Пасхи.

Останні 'Ангел Господній' / 'Царице Неба'

Читати все >